BejelentésFF SZALON
Feketén fehéren és színesben mindenről, ami értékes!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


A tolerancia olyan, mint a szeretet, ingyen kell adni!


  Görgey Gábor, az 1848-as szabadságharc fővezérének leszármazottja angol-német szakos egyetemi  tanulmányait a kitelepítés szakította félbe. Súlyos megpróbáltatások évei után 1956 októberében jelent meg első verseskötete. Munkásságát elég nehéz felsorolni: költő, műfordító, dramaturg, drámaíró, rendező, színházvezető, publicista és regényíró, de volt a Magyar Televízió kulturális igazgatója, és kulturális miniszter. Alapító tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, valamint az Európai Akadémiának. A Magyar PEN Club elnöke. Megannyi hazai és külföldi díj és kitüntetés mellett Kossuth-díjas.


-        Egyszer azt nyilatkozta, hogy a tolerancia olyan, mint a szeretet, ingyen kell adni. Ebből arra gondolok, hogy ez önnek nem csupán egy szó, hanem mély tartalommal is bír.


-        Ma már a tolerancia is azok közé a rutinszavak és fogalmak közé tartozik, melyek agyonkoptatva inflálódtak, egyre többet használják, de egyre kevesebben gyakorolják. Nekem ez a fogalom szent, és utálom az üres divatot. Korunknak ez a kiüeülés az egyik nagy betegsége. Különösen a demokrácia, a párbeszéd gyakorlásában tanulatlan hazánkban.


-        A munkásságát áttekintve nagyon termékeny író, úgy tűnik, keveset pihen, min dolgozik most?


-        Ami a mindennapi írást illeti, mindig nagyon szigorú voltam önmagamhoz. Azt a bizonyos ihletet fegyelmezett  munkarenddel provokálni lehet. Nagy példaképem mindig Thomas Mann volt, aki szinte hivatalnoki pontossággal osztotta be írói életét. Engem ez már fiatal koromban megragadott. Az életem java részében szabadfoglalkozású íróként dolgoztam, és ha  az ember nem veszi komolyan a maga állította diszciplínát, akkor bizony szétfolyik az élet, és nem jön létre életmű. Egyébként most színdarabot írok. A Figyelő-ben van egy heti rovatom sok éve már, Az én asztalom a címe, állítólag népszerű. És rendeztem két darabomat az elmúlt két évben.


-        Mit jelent az ön számára a beosztott idő, a Thomas Mann-i példa?


-        Ma már lustább vagyok, de általában hétkor keltem, azután torna vagy jóga, majd a kávé és az íróasztal. Lehetőleg írtam minden nap, egyig vagy kettőig, utáltam a délelőtti telefonokat. Az íróasztal után irány a fürdőszoba, ebéd, délután programok. Nem túl érdekes. De valamikor meg kellett írni több mint harminc könyvemet, húszegynéhány színdarabomat.-  Versek?


Verseket is írok, ha összegyűlik egy csokorra való, akkor publikálom. Nemrégiben kétszer is megjelent az Élet és Irodalomban egy-egy oldalnyi új versem. Felerészben megírtam egy drámát Görgey Artúrról, be akarom fejezni, És készülök egy könyvre is, melynek az lesz a címe, hogy Miniszterségem története. Nem valamiféle regisztrálásnak szánom életemnek erről a váratlan és  nehéz korszakáról, hanem amolyan szeszélyesen elkalandozó regényes önéletrajz, mely időnként odakanyarodik a miniszterség eseményeihez. Legalábbis így képzelem, hogy aztán mi lesz belőle (vagy nem lesz) – meglátjuk.


-        Akkor az írás önnek nagy önfegyelmet igénylő munka.


-        Ahogy mondtam, másként nem megy. Tíz évig készültem Utolsó jelentés Atlantiszról című, ötkötetes nagyregényemre, és tizenkét éven át írtam. Gyönyörű gályarabság! De közben állandóan rettegtem, nehogy a fejemre essen egy tégla, és ne tudjam befejezni életem főművét. Fantasztikus finálé volt, hogy amikor az ötödik kötet, az Adria szirénje megjelent, az Év Könyve lett 2000-ben.  


-        Rengeteget dolgozott, nagyon sok tisztséget töltött be több művészeti ágban is, mi az, amivel kikapcsolódik?


-        Ifjúkoromban faltam a világirodalmat, ez volt a legfőbb élvezet. Évtizedeken át jártam a Lukács-fürdőbe, gyakran naponta, a szekta tagja voltam. Írók, művészek találkahelye volt, ma már ez is megszűnt. Imádok kertészkedni, mindig volt kutyám, most is van kettő, nélkülük a kert is sívár volna.


-        Meglepődve tapasztalom, hogy bizony nem lépik át a küszöböt.


-        Egy kutyának jól neveltnek kell lennie,  anélkül, hogy ez neki kaszárnyai drillt jelentene. Ahogy a családi és társadalmi együttélés akkor jó, ha mindenki nem csak magára van tekintettel, hanem a többiekre is. Ez vonatkozik a kutyákra is. Ne legyen kellemetlen a jelenlétük, ne legyenek tolakodóak. Egyébként egy kutyának nem kell sok, mert intelligens. Az ember háromszor ugyanazt elmondja, ő pedig észreveszi a következetességet. Én nem szeretem a lakásban a kutyát, egyébként ő sem. Soha nem lépnek be a házba, télen sem, és nyáron, amikor nyitva a ház, akkor is megállnak a küszöbön, mint a cövek. Télen-nyáron boldogan és szabadon rohangászó kutyák.


-        Önt hivatalosan mindenki Görgey Gábornak ismeri, de a felesége Artúrnak szólítja.


-        Az én keresztségben kapott nevem Artúr. barátok és a rokonok számára Artúr vagyok.  Amikor az első írásaim megjelentek, akkor főszerkesztőm, Sik Sándor, Radnóti Miklós lelki atyja és mentora, azt mondta nekem: „Édes fiam, belőled író lesz, tehát úgy illik, hogy ezt a foglalt történelmi nevet ne használd, mert a Görgey Artúr a magyar történelem egyik fontos szereplője”. És tökéletesenigaza volt. Akkor lettem Gábor.


-        A felesége, Iván Ildikó is művész, sőt többféle műfajban is bizonyított.


-        Operaénekes, prózai színésznő, festőművész, egyetemi docens. Sokat énekelt külföldön, díjakat nyert, évekig  a Bonni (akkor még fővárosi) Operaháznak volt a szólistája, most a Magyar Operaház tagja. Vagy tíz éve prózai szerepeket is vállal, néhány darabomban is játszott és játszik, 2000-ben egy németországi bemutatóm szereplője is volt, természetesen német nyelven. Második évadja játszik az én Huzatos ház című komédiámban, az előadást egyébként én rendeztem a Budaörsi Játékszínben.


-        Ahogy elnézem önöket, nagyon látszik, hogy teljes a harmónia. Mióta tart ez a kapcsolat?


-        Valóban remek, egymást kiegészítő partnerek vagyunk. Merészen nagy a korkülönbség köztünk, harminc év, de nem vesszük észre. Nem az első házassága egyikünknek sem. Előző életemből van egy lányom, három unokám. Szerencsére, első feleségemet is beleértve, teljes a barátság, nincs konfliktus, amit életem egyik nagy ajándékának tekintek. Mi Ildikóval 1985 óta élünk együtt, akkor találkoztunk, szeptemberben lesz huszonhárom éve.


-        Sok Görgey Artúr kép van a lakásban. Tehát tiszteli a szabadságharc hadvezérét.


-        Természetesen. Van egy Görgey Artúr emlékének szentelt fal. Ősöm volt és nagy személyiség volt. 99-ik életévében halt meg 1916-ban. Én is próbálom megcélozni ezt az életkort. Lehetőleg ugyanolyan jó elmeállapotban, mint ő. Írnivalóm van, és tele vagyok tettvággyal.


Lejegyezte:  Hartyányi Gabriella/forrás: Hpm Magazin /


 Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!